Landschafts
architektur

Landscape
architecture

Architecture
du Paysage



Project
Selection

L’eau et vous


Lausanne CH . 2019

La Place St François is flooded with movement and rhythm. It palpitates with high density and diversity. On the ground, visible to everyone, is the traffic. Above, in the sky, we see the system of cables that operate the buses. Underground, hidden from our eyes, the labyrinth of pipes and drains containing probably one of our most important resources; water, a symbol of vitality and dynamism and an essential element in garden planning since time immemorial. The water now returns to the surface by penetrating the hard asphalt like a force of nature that suddenly regains its rights.

The flow of water is regulated by nature - from the glacier to the rivers, through the lake to the people and back to the land. It's a cycle.

But what determines the city flows? Rules, connections, timings, sequences are all structured elements. These flows operate in distinct directions and speeds, clearly separated from one another. Where there is no interaction, there is no conflict so anything that stands in the way of efficiency must make way. As a result, pedestrians use underpasses and bridges.

But what gives life to a city, what makes it flow? What makes a city urban? Is it the density and sequences of traffic? Is it the rush of people? Or is it rather the unexpected interruptions between the two?

L’eau et vous project is an unexpected interruption. A rediscovery of nature within the city. An engaging and playful appropriation of public space.
The point of interest is altered, shifting towards a central common focus where the spectator is freed from his or her usual sequence and routine in the city. All users of the public space who were previously disconnected from each other are suddenly gathered for this brief instant. The dynamics and speed of traffic are transferred to the geysers of L’eau et vous, which gush water towards the sky.

The unexpected rupture and the sudden presence of geysers in the city creates a free space which frees the people. This pause generates a moment of reflection through a non-functional symbolic gesture where the unfamiliar confronts the familiar.






Collaborators
Barbara Marie Hofmann
DOSCRE Donet Schäfer Reimer Architekten

Location
46°31'10.8"N 6°37'56.3"E


Photographer
Philip Heckhausen
Mark

Birchlenstrasse Dübendorf


Dübendorf CH . 2019 - 2022

The exterior concept is based on the close interaction of open space and architecture. The apartments are orientated on both sides - the street and the river area - and thus profit from all the qualities of the proposed open space planning. The abandonment of private, separate external spaces on the ground directs the focus on the privately used loggias and terraces. In reverse, it enables the largest possible coherent green area along the river. In this individual, but also shared free space specific offers may arise. Through this green space, the identity of living in a park in direct relation to the water surface arises. Every single resident benefits from the generosity of this outdoor space. In the park, the natural design predominates. A gravel lawn near the building shows light grasses and meadows and invites you to linger. Single dense grass plantations additionally divide this space and provide privacy on the ground floor loggias. A barbecue area with distance to the facade invites to the common get-together of the residents. The playground can be detected off the edge of the parcel and allows supervised children play.
Towards the river, the natural picture of the meadow is condensed and new trees complement the magnificent stock on the shore. With the help of simple mowed surfaces and paths, this space can also be made accessible. Removal of individual trees on the bank strengthens the connection to the river and two mown channels in the dense seam allow the observer to approach the water.
The view backwards presents a house in the park.



Collaborators
Risi Duarte Architekten
Fischer Architekten

Location
47°23'57.4"N 8°36'47.8"E

3-Fach-Kindergarten Gartenstrasse


Würenlingen CH . 2015 - 2018

The new kindergarten on Gartenstraße is characterized by three large group rooms, which allow a strong relation from the southern street to the northern garden. Through large openings in the facade, the exterior space can be felt well into the building. The building is accessed via the back garden, making a direct connection between the house and the garden possible throughout the day.


In the garden, a large clearing as 'hortus conclusus' becomes a characteristic feature of the open space. It offers a large space for a variety of natural and dynamic play and recreation opportunities. Through horticultural areas the children may experience the handling of the cultivated landscape.

Illuster Rooftop Garden


Uster CH . 2016 - 2019  
With the conversion of the shopping center and Hotel Illuster, the idea of a contemporary use of the large roof areas was born. The winding narrow paths lead through a collection of green islands, which, with their different levels of embankment, additionally subdivide the space, thus offering space for rest, relaxation and play. The planting is staggered in three heights and shows its aspects over the entire vegetation period.

Diverse and at the same time easy to care for, a natural wildness is desired. In the long term, this will create a place for flora and fauna that has been relieved from the city floor and at the same time improves the cold air flows in the center of Uster. All used materials are permeable to water and allow maximum retention on the roof surfaces. The roof garden appears as a place of encounter and recreation with a view of the city of Uster and underlines its quality feature - the direct proximity of the city to the surrounding open countryside.
Collaborators
Baumschlager Eberle Architekten


Mark