Landschafts
architektur

Landscape
architecture

Architecture
du Paysage



Pronunciation: [uːzʊs]



The term USUS stands for habits, traditions, and more generally, common practice. Within our work, we aim to rethink norms and what is considered normal in order to create a new USUS. In finding a place between the familiar and the unfamiliar, we aim to rediscover landscape.



News,
News, News

Project
Selection

L’eau et vous


Lausanne CH . 2019

La Place St François is flooded with movement and rhythm. It palpitates with high density and diversity. On the ground, visible to everyone, is the traffic. Above, in the sky, we see the system of cables that operate the buses. Underground, hidden from our eyes, the labyrinth of pipes and drains containing probably one of our most important resources; water, a symbol of vitality and dynamism and an essential element in garden planning since time immemorial. The water now returns to the surface by penetrating the hard asphalt like a force of nature that suddenly regains its rights.

The flow of water is regulated by nature - from the glacier to the rivers, through the lake to the people and back to the land. It's a cycle.

But what determines the city flows? Rules, connections, timings, sequences are all structured elements. These flows operate in distinct directions and speeds, clearly separated from one another. Where there is no interaction, there is no conflict so anything that stands in the way of efficiency must make way. As a result, pedestrians use underpasses and bridges.

But what gives life to a city, what makes it flow? What makes a city urban? Is it the density and sequences of traffic? Is it the rush of people? Or is it rather the unexpected interruptions between the two?

L’eau et vous project is an unexpected interruption. A rediscovery of nature within the city. An engaging and playful appropriation of public space.
The point of interest is altered, shifting towards a central common focus where the spectator is freed from his or her usual sequence and routine in the city. All users of the public space who were previously disconnected from each other are suddenly gathered for this brief instant. The dynamics and speed of traffic are transferred to the geysers of L’eau et vous, which gush water towards the sky.

The unexpected rupture and the sudden presence of geysers in the city creates a free space which frees the people. This pause generates a moment of reflection through a non-functional symbolic gesture where the unfamiliar confronts the familiar.






Collaborators
Barbara Marie Hofmann
DOSCRE Donet Schäfer Reimer Architekten

Location
46°31'10.8"N 6°37'56.3"E


Photographer
Philip Heckhausen
Mark

Birchlenstrasse Dübendorf


Dübendorf CH . 2019 - 2022

The exterior concept is based on the close interaction of open space and architecture. The apartments are orientated on both sides - the street and the river area - and thus profit from all the qualities of the proposed open space planning. The abandonment of private, separate external spaces on the ground directs the focus on the privately used loggias and terraces. In reverse, it enables the largest possible coherent green area along the river. In this individual, but also shared free space specific offers may arise. Through this green space, the identity of living in a park in direct relation to the water surface arises. Every single resident benefits from the generosity of this outdoor space. In the park, the natural design predominates. A gravel lawn near the building shows light grasses and meadows and invites you to linger. Single dense grass plantations additionally divide this space and provide privacy on the ground floor loggias. A barbecue area with distance to the facade invites to the common get-together of the residents. The playground can be detected off the edge of the parcel and allows supervised children play.
Towards the river, the natural picture of the meadow is condensed and new trees complement the magnificent stock on the shore. With the help of simple mowed surfaces and paths, this space can also be made accessible. Removal of individual trees on the bank strengthens the connection to the river and two mown channels in the dense seam allow the observer to approach the water.
The view backwards presents a house in the park.



Collaborators
Risi Duarte Architekten
Fischer Architekten

Location
47°23'57.4"N 8°36'47.8"E